13 april 2010. De jaarwissel van de Kennisgroep Usability Testing is rond september.
De doelstelling van de kennisgroep usability testen
De kwaliteit van methoden, technieken en resultaten van usability testen verhogen door het actief delen van kennis en ervaring via bedrijven en opleidingsinstituten.
• onderzoeksvragen formuleren en gezamenlijk onderzoek uitvoeren
• inzetten van hbo- en wo studenten bij testprojecten bij bedrijven
• inzetten van experts uit bedrijfsleven bij het onderwijs
• bedrijven en opleidingen ontwikkelen gezamenlijk trainingsmateriaal
• (mede) organiseren van usability events
• publiceren in vakbladen
Thema-avond 8 november 2011 – Werkgroepen avond
De thema-avond van 8 november is georganiseerd om in de keuken van de verschillende TestNet werkgroepen te kijken. 4 werkgroepen zorgden voor een interactief en gevarieerd programma met voor ieder wat wils Ook kennisgroep Usability Testing presenteerde een workshop ‘Paper Prototyping’.
Paper prototyping is een testtechniek om usability problemen te identificeren en kan in een vroeg stadium in het project toegepast worden. Door middel van (ruwe) schetsen wordt de interface met de gebruiker weergegeven. Omdat er nog geen investeringen zijn gedaan voor detailontwerpen is dit een goedkope testtechniek. De techniek legt een focus op de logische samenhang van de navigatie, duidelijkheid van gebruikte taal en naming conventions.
Tijdens de test worden de rollen van ‘tester’, ‘computer’ en ‘observator’ onderscheiden.
• De ‘tester’ wordt gevraagd taken ui te voeren op de computer, alleen dan op papier;
• De ‘computer’ speelt de acties van het computer apparaat na;
• De ‘observator’ noteert alleen wat hij/zij ziet
Workshop Paper Prototyping
In de workshop is vervolgens de interactie getest van de webshop een grote retailwinkel. Allereerst is er een prototype gemaakt. In groepen is samengewerkt om (met papier, plakband, stiften, etc.) schermen, keuzelijsten, pop-ups en notificaties te ontwerpen.
Na de pauze zijn de verschillende prototypes getest. De tester en observatoren schoven hiervoor een tafel door en er werd een (vooraf opgesteld) scenario getest met de ‘thinking aloud’ basistechniek.
Na de eerste testsessie werd er doorgeschoven en werd een 2e scenario getest.
De kennisgroep usability testen wil op basis van de enquête kennisuitwisseling faciliteren om awareness van methoden en technieken voor usability testen bekender te maken. Door bruikbare usability test tips voor IT testprofessional te verspreiden en ROI's meer inzichtelijk te krijgen en hier kennis over te verspreiden hopen we tot een betere samenwerking tussen IT testers en usability testers te komen.